
REQUIREMENTS FOR MARRIAGE LICENSE APPLICATON IN GALVESTON COUNTY 

1. THE MARRIAGE LICENSE DEPARTMENT IS LOCATED ON THE 2
ND

 FLOOR OF THE JUSTICE CENTER, 600 59
th

 STREET, 

GALVESTON, TX OR 174 CALDER DRIVE, LEAGUE CITY, TX. OFFICE HOURS ARE 8:00 AM TO 5:00 PM, MONDAY 

THROUGH FRIDAY, EXCEPT HOLIDAYS. 

2. BOTH APPLICANTS MUST SUBMIT PROOF OF AGE AND IDENTITY BY CERTIFIED COPY OF THE APPLICANT'S BIRTH 

CERTIFICATE9ALONG WITH A PICTURE ID), DRIVERS LICENSE, STATE ID, OR A U.S. OR FOREIGN PASSPORT. (Section 

2.005 Texas Family Code). 

3. EACH APPLICANT IS REQUIRED TO KNOW OR PRESENT THEIR SOCIAL SECURITY NUMBER (IF APPLICABLE). 

4. THE FEE FOR A MARRIAGE LICENSE IS $81 CASH, CREDIT OR DEBIT CARD. THE GALVESTON COUNTY CLERK'S 

OFFICE WILL NOT ACCEPT CHECKS. 

5. APPLICANTS UNDER THE AGE OF 18 (MINORS 16-17) RESIDENTS OF TEXAS AND OUT OF STATE, MUST PETITION 

A COURT FOR THE REMOVAL OF THE DISABILITIES OF A MINOR BEFORE APPLYING FOR A MARRIAGE LICENSE IN 

GALVESTON COUNTY. ALL MINORS MUST APPEAR AND PROVIDE TO THE COUNTY CLERK A CERTIFIED COPY OF THE 

COURT ORDER "REMOVAL OF DISABILITIES OF MINORITY" GRANTED BY THE STATE OF TEXAS OR ANOTHER 

STATE, IN ORDER FOR THE MINOR TO APPLY FOR A MARRIAGE LICENSE. THIS APPLIES TO ALL MINOR MARRIAGES 

FILED AFTER 09/01/17. (SB1705) 

6. THE COUNTY CLERK MAY NOT ISSUE A MARRIAGE LICENSE IF EITHER APPLICANT INDICATES THAT THE 

APPLICANT HAS BEEN DIVORCED WITHIN THE LAST 30 DAYS, UNLESS: (A) THE APPLICANTS WERE DIVORCED FROM 

EACH OTHER; OR (B) THE PROHIBITION AGAINST REMARRIAGE IS WAIVED BY THE COURT (Section 2.009 Texas 

Family Code). YOU MUST WAIT UNTIL THE 31
ST

 DAY TO APPLY FOR THE MARRIAGE LICENSE. 

7. IF A MARRIAGE CEREMONY HAS NOT BEEN CONDUCTED BEFORE THE 90TH DAY AFTER THE DATE THE LICENSE 

WAS ISSUED, THE MARRIAGE LICENSE EXPIRES. (Section 2.201 Texas Family Code). NORMALLY, A MARRIAGE 

CEREMONY MAY NOT TAKE PLACE DURING THE 72 HOUR PERIOD IMMEDIATELY FOLLOWING THE ISSUANCE OF 

THE MARRIAGE LICENSE. 

8. THE 72 HOUR WAITING PERIOD DOES NOT APPLY TO AN APPLICANT WHO MEETS ONE OF THE FOLLOWING 

CRITERIA: 

A) THE APPLICANT IS ACTIVE DUTY MILITARY.  

                B) THE APPLICANTS COMPLETE A "TWOGETHER IN TEXAS" PREMARITAL EDUCATION COURSE APPROVED 

BY THE STATE OF TEXAS, AND PROVIDES THE MARITAL EDUCATION COURSE COMPLETION CERTIFICATE TO THE 

COUNTY CLERK.  

C) THE APPLICANT OBTAINS A WRITTEN WAIVER FROM A JUDGE OF A COURT WITH JURISDICTION IN 

FAMILY LAW CASES. (Section 2.204 Texas Family Code). 

 

9. THE STATE OF TEXAS DOES NOT REQUIRE A BLOOD TEST. 

10. IT IS THE APPLICANTS RESPONSIBILITY TO SET UP THE APPOINTMENT WITH THE PERSON WHO IS CONDUCTING 

THE MARRIAGE CEREMONY. 


